Digitális nyomtatás – praktikus, gyors, jutányos

A technikai és technológiai fejlődésnek hála, a digitalizáció rendkívül leegyszerűsítette a kliensek és az online nyomdák dolgát. A nyomdai folyamatok egésze digitális láncra van felfűzve, digitális irodából irányítva. Szinte teljesen automatizált az egész nyomtatási folyamat, emberi beavatkozást alig-alig igényel. Ez a szisztéma lehetővé tette a megfizethető, olcsó kis és közepes mennyiségű nyomdatermékek készítését – sok egyéb remek dolog mellett.

Eszik, vagy isszák a digitális nyomtatást?

A fájlból a nyomtatandó grafikai anyag közvetlenül a nyomathordozóra kerül, nem készül nyomóforma. Kisebb példányszámú anyagoknál olcsóbb megoldás, nagyobb darabszámnál már jobban megéri az ofszet nyomtatás, de természetesen emögött is digitalizált irányítás áll.
Az digitális nyomtatás egyik legnagyobb előnye, hogy nincs nyomólemez, a színre bontott állomány egy gumiszalagra kerül elektrosztatikus eljárással, majd onnan a nyomathordozóra, amelyen magas hőmérsékleten fixálódik. Ennek köszönhetően azonnal felhasználható, feldolgozható, nincs szükség száradásra.

Miért szuper a digitális nyomtatás?

Költséghatékony nyomtatás

Nincs nyomóforma költség, mivel a nyomtatás azonnal a nyomathordozóra történik. Nincs szükség levilágítási, gépindulási költségre sem, ráadásul sokkal kevesebb a pocsékba ment papír. Néhány száz szórólap, névjegykártya, brosúra, étlap, plakát esetében mindenképpen ez a javasolt. 

Pár száz, de mérettől függően pár ezer szórólap, névjegy, étlap, brosúra, plakát vagy marketing célú prospektusok nyomatának készítésénél ár/érték arányban a legmegfelelőbb nyomdai eljárás a digitális lézeres nyomtatás.

Időhatékony – gyorsan elkészülő nyomdatermék

Az online nyomda pillanatok alatt végezhet a nyomtatással – természetesen a nyomdai kapacitás függvényében. Kis példányszámú szórólap, jegyzettömb, termékcímke készítése nagyon gyorsan elkészülhet.

A másik ok, amiért olcsóbb a digitális eljárással készült nyomtatás, hogy nem kell a berendezéseket átállítani, nyomólemezt cserélni, a számítógép pillanatok alatt levezényli az újabb feladatokat. Időt az esetleges gépmesteri feladatok vesznek el az alapanyagcserék miatt.

Több grafika egyidejű nyomtatása is lehetséges.

Mikor ajánlott az ofszet?

Nagyobb példányszámú szórólap, névjegykártya és egyéb nyomdai termék esetében az ofszet nyomtatás előnyösebb az egyszeri előállítási költség miatt. Akkor is az ofszet az optimálisabb, ha különleges nyomtatványt (speciális papírra, direkt színekkel: arany, ezüst színnel történő nyomtatás…) készítettünk.  

 
Top