BZ Press Blog

papírok
Közzétéve: 2020.04.22.

Csak egy papír! Csak egy papír?

Nagy gondban lennénk, ha egy gonosz varázsló gondolna egyet, és csiribú-csiribá, eltüntetné az összes papírt! Még egy incifinci A/10-es méretű papírfecni sem maradna, nem beszélve a többi szabványméretű nyomdai papírról! Meglepően nagy ribillióval kellene szembenéznünk, ha a papír köddé válna! Mivel blogunk a digitális nyomdai szolgáltatások vonalára kell illeszkedjen, a nyomdai szolgáltatások egyik alappillére pedig a papír, essék szó ebben a bejegyzésben az egyik legfontosabb nyomdai alapanyagról, a papírról. A jegyzettömb készítés, a szórólap, a plakát, a névjegykártya a változó adattartalmú nyomtatás, az önátírós nyomtatványok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen! Márpedig ezek papír nélkül… Azért ne rémüljünk rögtön halálra! Papírt elvileg bármilyen rostos, szálas anyagból elő lehet állítani – kicsit meg kell gyúrni mechanikai vagy kémiai úton.

Ugorjunk vissza kicsit az időben - papírtörténet

Hol van már az időszámításunk előtti, körüli, roppant régi kor, amikor kő-, agyag- és viasztáblára vésték, nyomták, égették a piktografikus, ideografikus, szótagírt, hangírt szöveget? Aztán jöttek az egyiptomiak, akik egy nílusi sásfajtából, roppant kemény és hosszadalmas munkával előállították a papiruszt. A kínaiak sem voltak restek, már a százas években rongyból, növény alapú rostokból papírt állítottak elő. A XVIII. század végén aztán feltalálták a síkszitás papírgépet, mely sokáig roppant drága mulatság volt, egészen az első gőzhajtású papírmalomig.

A papír lehet:

A papíráruk csoportosíthatók még:

Az „igazi” papír gyártása

A „vérbeli” papír alapanyaga a fa. Hogyan lesz a fából papír? Eltávolítják a fakérget – forgáccsá aprítják – vegyszerek segítségével kinyerik a cellulózt – adalékanyagokat adnak hozzá (fehérítik/színezik) – a pépet szárítószitára öntik – méretre vágják. A papír egy csoda… Az élet elképzelhetetlen nélküle. De az élet elképzelhetetlen fák nélkül is. Ez lebegjen a szemünk előtt, amikor nyomdai megoldásokat keresünk!

További cikkek