Ajánlatkérés Hívás

+36-70/359-3559

Ajánlatkérés Hívás

Csak egy papír! Csak egy papír?

Nagy gondban lennénk, ha egy gonosz varázsló gondolna egyet, és csiribú-csiribá, eltüntetné az összes papírt! Még egy incifinci A/10-es méretű papírfecni sem maradna, nem beszélve a többi szabványméretű nyomdai papírról! Meglepően nagy ribillióval kellene szembenéznünk, ha a papír köddé válna! Mivel blogunk a digitális nyomdai szolgáltatások vonalára kell illeszkedjen, a nyomdai szolgáltatások egyik alappillére pedig a papír, essék szó ebben a bejegyzésben az egyik legfontosabb nyomdai alapanyagról, a papírról. A jegyzettömb készítés, a szórólap, a plakát, a névjegykártya a változó adattartalmú nyomtatás, az önátírós nyomtatványok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen! Márpedig ezek papír nélkül… Azért ne rémüljünk rögtön halálra! Papírt elvileg bármilyen rostos, szálas anyagból elő lehet állítani – kicsit meg kell gyúrni mechanikai vagy kémiai úton.

Ugorjunk vissza kicsit az időben – papírtörténet

Hol van már az időszámításunk előtti, körüli, roppant régi kor, amikor kő-, agyag- és viasztáblára vésték, nyomták, égették a piktografikus, ideografikus, szótagírt, hangírt szöveget? Aztán jöttek az egyiptomiak, akik egy nílusi sásfajtából, roppant kemény és hosszadalmas munkával előállították a papiruszt. A kínaiak sem voltak restek, már a százas években rongyból, növény alapú rostokból papírt állítottak elő. A XVIII. század végén aztán feltalálták a síkszitás papírgépet, mely sokáig roppant drága mulatság volt, egészen az első gőzhajtású papírmalomig.
A papír lehet:
 • fatartalmú (gyengébb minőség, kevésbé áll ellen a környezeti hatásoknak, hamar sárgul – újságpapír, toalett papír…)
 • félfamentes (író-nyomtató papírok, melyek facsiszolatot és 40-60%-ban fehérített cellulózt tartalmaznak – könyv, rajzlap…)
 • famentes (nagy szakítószilárdságú, fehér színű papírok, ezek szinte teljes egészében fehérített cellulózból készülnek – minőségi nyomdai termékek alapanyaga: csomagolópapírok, kartonpapír…)
 • újrapapírok (újrahasznosított papír – szürkés, könnyen formázható, általában kis szakítószilárdságú, mivel a cellulózrostok az újrafelhasználás során törnek: tojástartó, WC papír…)
 • A papíráruk csoportosíthatók még:
 • Méret (A, B, C sorozat)
 • Szín (fehér, natúr, színes)
 • Négyzetmétertömeg (papír, karton, lemez – lehet tekercs, bála, lap)
 • Előállításának módja (síkszitás, hengerszitás, egy- többrétegű)
 • Felhasználási cél (írópapír, különleges papír, nyomópapír, rajzpapír, csomagolópapír, műszaki papír, egészségügyi papír) szerint.
 • Az „igazi” papír gyártása
  A „vérbeli” papír alapanyaga a fa. Hogyan lesz a fából papír?
  Eltávolítják a fakérget – forgáccsá aprítják – vegyszerek segítségével kinyerik a cellulózt – adalékanyagokat adnak hozzá (fehérítik/színezik) – a pépet szárítószitára öntik – méretre vágják.
  A papír egy csoda… Az élet elképzelhetetlen nélküle. De az élet elképzelhetetlen fák nélkül is. Ez lebegjen a szemünk előtt, amikor nyomdai megoldásokat keresünk!